Kertakirjautuminen - Single Sign-On (SSO)

Kertakirjautuminen (SSO) tarkoittaa käytännössä sitä, että kullakin käyttäjällä on oma henkilökohtainen tunnuksensa, jolla hän kirjautuu työasemalleen. Kaikki muut käyttäjän tunnukset (sovellukset, web-/ verkkopalvelut, email, jne.) salasanoineen on tallennettu salatusti ja turvallisesti palvelimelle ja/tai työasemalle.

Kun käyttäjä käynnistää esim. sovelluksen, joka kysyy tunnusta ja salasanaa, SSO-ohjelma hakee ao. tiedon ja vastaa automaattisesti silmänräpäyksessä annettuun kehotteeseen.

Käyttäjän ei siis tarvitse enää itse muistaa kyseistä salasanaa. Sama voidaan tehdä kaikille sovelluksille ja palveluille, jolloin ainoa tunnus ja salasana, joka käyttäjän tulee muistaa on se, jolla kirjaudutaan työasemalle.

Kirjautuminen toimikortilla

Jos kirjautumisesta halutaan tehdä vielä turvallisempaa, voidaan ottaa käyttöön esim. toimikortin tai muun vahvan tunnistusmenetelmän avulla. Muita vahvoja tapoja tunnistaa käyttäjä ovat esimerkiksi:

  • biometrinen tunnistus, esim. sormenjälki
  • USB-token, jolloin siru ja sen lukija ovat samassa USB-laitteessa
  • kertakäyttöinen salasana kännykkään

Näiden menetelmien vahvuus voi olla myös heikkous; ne voivat mennä rikki, jolloin käyttäjän työskentely tehokkaasti estyy. Onneksi tähänkin tilanteeseen on olemassa ratkaisu, joka toimii!

 

Suomeksi
Tiedätkö omat identiteettisi verkossa?Tiedätkö mitä se maksaa organisaatiolle?Tiedätkö ratkaisun tähän haasteeseen?
tunnussalasanaMikä tämä on?